Vad har vi för utrustning?

För den oinvigde kan ölbryggning te sig som något som kräver en massa olika utrustning och kunskap. Men att brygga eget öl kan stort sett göras med mycket små medel. Eftersom vi kände att ölbryggning är något för oss och vi dessutom var tre att dela kostnaderna mellan bestämde vi oss för att satsa på bra grejer och enkelhet. Vi har i dagsläget totalt lagt ut mindre än en vad en ipad kostar för all utrustning för att framställa god, hantverksöl.

IMG_1905

Eftersom vi inte hade någon kastrull i 30 litersklassen var detta något av det första vi började leta efter. Bekymret med de grytor som är så stora är att de inte riktigt får plats på en vanlig spisplatta. Det var då vi började snegla på ett ”bryggverk”, dvs en kittel med tappkran och inbyggd uppvärmning med termostat och tidsur. Tyska Bielmeier är en av de ledande på detta och efter endast ett ögonblicks eftertanke var en rostfri Bielmeier beställd från Tyskland.

IMG_6662

Nästa steg var att fundera ut hur vi skall mäska och laka. Med Bielmeiern finns möjligheten väldigt enkelt att köra BIAB. Så en nätpåse för denna typ av märkning införskaffades. Vi har också köpt in nödvändig utrustning för mätning. Dvs digitalvåg, digital termometer, PH stickor, hydrometer, mätglas mm liksom ett antal jäshinkar på 30 liter.

Därefter var det dags att tillverka en vörtkyl. Vår är gjord med 10 meter  12mm glödgad kopparrör, som är lindad hårt och med rostfria slangklämmor och armerad slang. Vanlig trädgårdsslangs koppling i ena änden för anslutning.

Vörtkyl med anslutning

 

Vi passade också på att själva tillverka ett mäskroder (träslev att röra runt i mäsken med) i massiv al.

Mäskroder (träslev) för att röra runt i mäsken. Vår modell är rejält lång. bladet är ca 15 cm högt. Vi uppskattar varje gång att vi gjort skaftet extralångt.

Mäskroder (träslev) för att röra runt i mäsken. Vår hembygds modell är rejält lång. bladet är ca 15 cm högt. Vi uppskattar varje gång att vi gjort skaftet extralångt.

För kapsylerna har vi införskaffat en kapsyleringsapparat som även hanterar halvlitersflaskor mm.

Avslutningsvis har vi även en drickakyl i vilken vi styr jäsningen i. Praktiskt, eftersom framför allt lager kräver jämn och låg temperatur de första veckorna.

För fyllning av flaskor har vi sedvanlig hävert och flaskfyllare och tomflaskorna hämtar vi på pubar och återvinning, diskar och sanerar på alla tänkbara vis mm.

När det kommer till att ha koll på recept och bryggdagarna har vi bland annat manuell pappersprotokoll för själva bryggningen och räknar ut recepten via ett open office ark. Vi har testat Beersmith, men tyckte det programmet var svårt. Då tycker vi att Beer Pal från Appstore för Ipad är en klart mer användarvänlig och nästan lika avancerad mjukvara.

 

IMG_1912

Vad gäller råvaror har vi beställt färdigkrossad malt och annat från Maltmagnus samt köpt diverse annat från Essensspecialisten i Göteborg.

 

 Uppdatering Februari 2015:

Vem har sagt att ölbryggning inte är en prylsport?

Efter ett halvår har vi utvecklat vårt bryggande lite grand. Det största är att vi blivit bättre på att kontrollera temperaturerna, både i mäskning och vid jäsning. För detta har vi satt ihop två olika sorters PID (en slags dator som styr temperatur bättre än en termostat).

Först gjorde vi en PID baserad på en Sestos för att styra mäsktemperaturen bättre i Bielmeiern. Detta funkar kanonbra och vi har numera väldigt bra koll på temperaturen under hela mäskningsförloppet.

Färdig PID box för Bielmeiern. Tempigvare ligger ovanpå.

Färdig PID box för Bielmeiern. Tempigvare ligger ovanpå.

Det andra vi gjorde var att sätta ihop en STC-1000+ för att styra temperaturen i vårt kylskåp som vi har vid jäsning.

Den färdiga styrboxen för jäskylen. Rött för värme, blått för att ansluta kylskåpet till. Tempgivare att sätta på jäshink i kyl.

Den färdiga styrboxen för jäskylen. Rött för värme, blått för att ansluta kylskåpet till. Tempgivare att sätta på jäshink i kyl.

Denna funkar också väldigt bra. Eftersom man kan programmera in färdiga profiler för exempelvis lagerjäsning så slipper man en del manuellt justerande samt att temperaturen är väldigt jämn under jäsningen.

Sedan har vi även knåpat ihop ett antal träbackar där vi lagrar och hanterar alla tomflaskor. Vi har just nu ca 400 flaskor i omlopp… Ser om inte annat ganska fint ut att ha eget bryggerimärke på backarna.

Vi har också byggt oss en jästomrörare, för att kunna odla upp jästen i större volymer.

 

Vill ni veta hur vi tillverkat våra PIDar och träbackar så finns det väl beskrivet här på bloggen.

IMG_6725

Hälsingar Magnus Tobias & Johan

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s