Det blev en PAL AL!

Då var första bryggningen gjord och frågan man ställer sig är hur gick det? -Hur känns det?

Vi tar det från början. Johan hade för värmt 20 liter vatten i bryggverkt innan Magnus kom indansande mellan två möten för att brygga öl. Magnus som är en obotlig tidsoptimist hade räknat att tre timmar var gott om tid för dagens projekt. Själv hade man förberett sig med att sortera in flaskorna man stulit ur soprummet de senaste veckorna i storleksordning, färg och form.

IMG_1931.JPG

IMG_1932.JPG

Efter en kort diskussion om vilken recept vi skulle brygga kom vi fram till att en Pale Ale hade varit gott.

Magnus hade inhandlat en mycket trevlig och lättförståelig bok. Som han själv uttryckte det:

”Den bästa bok jag köpt”*

*= Förvisso den enda bok inom ölbryggning jag köpt.

IMG_1979.JPG

Vi hittade som sagt ett recept på en Pale Ale som vi tyckte verkade bra.
Så här såg receptet ut.

IMG_1981.JPG

Kunde man ju tro att vi bryggde detta recept men nja på den frågan. Det var nu som det blev komplicerat när två genier skall göra om ett recept som man aldrig har provat.

Vi hade köpt råvaror baserat på ett recept som vi fått från Njutningsfrämjandet på en Pale Ale. Detta recept var på 10 liter färdigt öl och tog inte hänsyn till att vi brygger med BIAB (Brew-In-A-Bag).

Men skall man ändå brygga vill man ju brygga så mycket som möjligt. Dessutom är recepten i Boken anpassade för en 30liters bryggryta som vår Bielmeier, så vi bestämde oss för att räkna om.  Två nya problem dök upp. Vi hade inte humlesorterna som bokens recept föreskrev, utan hade de som Njutningsfrämjandets Pale Ale hade i sitt recept.

Sen hade vi inte rätt jäst heller….

Första stora frågan var om man kunde gå på receptets vattenmängd. Vilken mängd isåafall? Totala vattenmängden (31,5 liter) eller bryggvolymen 27 liter eller var det den färdiga mängden öl? Efter vilda diskussioner kom vi fram till följande (som en läxa till nästa gång!)

Innan vi börjar brygga nästa gång skall vi värma upp den totala mängden vatten som får användas i hela koket, dvs 31,5 liter.

Från dessa kommer vi sedan ta 11 liter att göra själva mäskningen av.  Allt övrigt vatten som vi har kvar kommer vi sedan använda vid lakningen.
Eftersom vi kör BIAB betyder det för oss följande process:

Mäskning
(11 liter vatten)

Vi mäskar direkt i Bielmeiern. Sätter i BIAB-påsen över kanterna på Bielmeiern och fyller på med rätt mängd malt. Rätt mängd i det här fallet var 4,3 kg Pale Ale malt och 95 gram Crystal 300

IMG_6655

Detta häller vi i BIAB-påsen och fyller på med 11 liter vatten som vi har värmt upp till ca 75 grader. När detta sedan hälls över malten sjunker temperaturen till ca 65 grader.  Vi körde denna gång utan någon isolering på Bielmeiern och satta in termostaten på 65 grader och timern på 60 minuter. Detta funkade hyfsat bra. Enligt vår inte helt tillförlitliga termometer låg vi strax över 65 grader de första 40 minuterna. Därefter så föll tempen pga ett öppet fönster till runt 62-63 grader på slutet.

IMG_6659

Lakning
(tillsätter resterande mängd förvärmt vatten, ca 20,5 liter)

Efter 60 minuter så var det dags för lakningen. Det gjordes genom att sätta en jäshink under tappkranen på Bielmeiern och sätta flödet från tappkranen på ca 0,5 liter per minut. Därefter hälldes allt det varma vattnet som vi hade kvar från Totalmängden vatten över mäsken (på en hålslev) och sedan lät vi vattnet sippra genom BIAB påsen och ut i vår jäshink tills vi fått Bryggvolymen 27 liter i vår jäshink. För att få ut det sista fick vi hänga upp BIAB-påsen på ett galler över Bielmeiern och pressa ut det sista. Detta var inga problem!

Här lakar vi rakt ned i en jäshink med 0,5 liter / min i utflöde från tappkranen på Bielmeiern.

Här lakar vi rakt ned i en jäshink med 0,5 liter / min i utflöde från tappkranen på Bielmeiern.

Beräkning av humlemängd

Under tiden satte vi ingång att beräkna mängden humle som behövdes till receptet.

Bokens recept föreskriver tre sorter som vi inte hade, så vi bestämde oss för att använda oss av de humlesorter som Njutningsfrämjandets recept hade:

– Nelson Sauvin 12,2%
-Cascade 7,1%

Frågan var nu bara vilken mängd vi skulle ha. 9 gram för 10 liter enligt Njutningsfrämjandet, men där hade man räknat md mindre alfasyra, 11,7% mot 12,2% som vår Nelson Sauvin hade.  Vi hittade en formel att beräkna utifrån IBU (bitterheten).

Mängd humle (gram) * Alfasyra i % * 3  / (Volym i liter). = IBU.

Vårt IBU var satt till 26. Så nästa fråga var vilken vattenmängd som vi skulle räkna på. Johan hävdade bestämt att det måste vara på 23 liter färdig mängd och Magnus menade att eftersom humlen skall kokas med så borde den mängden vatten som själva bryggningen inleds med vara rätt mängd (i detta fall 27 liter).

Så vi räknade ut antal gram utifrån IBU 26 och en Volym på 27 liter och fick fram 19 gram humle att kokas med i 60 minuter.
Efter att senare på kvällen ha läst på, kan vi konstatera att rätt mängd att räkna på här är FÄRDIG VOLYM ÖL, dvs i vårt fall skulle vi räknat med 23 liter.

Nästa problem var att fundera på hur mycket Cascade vi skulle ha och när detta skulle läggas i. Här upptäckte vi att om man tänker sig lägga i Cascade när det är 15 min kvar och räknat ut mängden gram som behövs utifrån samma IBU som använts för 60 minuter så blir receptets totala IBU 26 + 26, dvs 52 i IBU och en så bitter Ale ville vi inte brygga. Vi kom då fram till att vi borde ligga lägre, (efter att ha tittat på andra recept i boken och klurat ut hur de räknat ut total IBU). Så vi bestämde oss att vi räknar på en IBU på 7, dvs vår öl skulle få en total IBU på 26 från Nelson Sauvin i 60 min + 7 från Cascade som då kokade med i 15 minuter = 33.
Med 7 i IBU så blev mängden Cascade 9 gram som vi räknat fram (tyvärr även här med fel volym vatten (27 istället för 23 liter) .

Sen bestämde vi oss för att även slänga i en liten doftgiva på 25 gram Nelson Sauvin vid avslut.

För att få lite ordning så förberedde vi allt i skålar med tydliga lappar när det skulle läggas i bryggningen.

Bryggningen
(startvolym 27 liter vört).

Efter att ha gjort rent Bielmeiern efter lakningen så hällde vi i de 27 liter vört vi fått fram efter lakningen och satte igång värmen.  Humlen som skulle vara i från start lade vi i en humlepåse och stoppade i när det efter 40 minuter äntligen började koka. Från uppkok satte vi tiden 60 minuter.
En lärdom från detta är att genom att hålla allt vatten varmt hela tiden och även isolera så sparar vi mycket tid då Bielmeiern tar sin lilla stund att värma upp 27 liter vört. Vörten var ca 50 grader när vi startade och det tog alltså ca 40 minuter att komma upp till kokning.

 

Här har vi hällt i 27 liter färdiglakad vört och väntar nu på att det skall koka upp.

Här har vi hällt i 27 liter färdiglakad vört och väntar nu på att det skall koka upp.

Vörten kokade nu och första påsen med Nelson for i grytan och klockan startades. Nu väntade en 45 minuters väntan så när klockan tickade ner mot de sista 15 min så passade jag på att sterilisera utrustningen som skulle användas.

Nu vad det dags att stoppa i laddning två av humlen. Klockan hade precis passerat 15 minuter och vörtkylaren for även den i för att koka med och steriliseras.
IMG_1949.JPG
I detta steget så skulle även protofloc i men det missades och kom inte i förrän vid 7 minuter.

60 minuter hade nu gott. Grytan stängdes av och sista påsen med Nelson las i. Det vita skummet som bildats togs bort då det kan ge en bismak.

IMG_1950.JPG

Nu var det dags att starta vörtkylaren och det gick väldigt fort. Skall man göra flera kok på en dag så är det smart att samla de första litrarna som går igenom spiralen, för då får man ju direkt ut nära nog kokande vatten.

När kylningen nåde 20,2 så var det dags att tappa över vörten till ett jäskärl och syresätta vörten.

IMG_1967.JPG

Ett OG togs och avlästes till 1038.

IMG_1966.JPG

När kärlet var nästan tomt och fyllt med 23 l var det dags att rör runt med vår AL-åra som är helt perfekt för ändamålet och när det kändes som att syret kommit in så hälldes jästen på och rördes ner. Nu var det dags att sätta på locket och ett jäsrör och
Vänta…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s