Tappning och kapsylering

Tappning

IMG_1997

Avläsning av FG.

Då var det äntligen dags att tappa upp ölet på flaska. Efter att vörten stått och puttrat i 5 dagar så avtog den och slutade helt. Med spänning var det dags att kontrollera FG (final gravity).

 

Hur blev det. Ja 1000 tycks man kunna avläsa. Detta skulle innebära att vi brygg ett öl på 5 %.
Så här räknar man ut alkoholprocenten: OG – FG * 0,132 = 5,0 % (Ren önskekalkyl!)

Här känns det som det begåtts ett avläsningsfel för enligt receptet så skulle ölet ha en styrka på 3,6%. Och räknar man på 1038 som OG men att FG är 1010 så bli det följande resultat. 1038-1010×0,132 = 3,6%. OBS detta är den rätta procentsatsen. 0:an på skalan ovanför markerar 1000.

Innan det var dags att fylla flaskor måste de desinfekteras så att ölet inte blir dåligt. Det fungerade jättebra att ta underdelen från diskmaskinen som avrinningsställ åt flaskorna.

IMG_2006

Här står flaskorna i diskmaskinens underdel på avrinning efter desinficering.

Desinficeringsbad av alla grejer som kommer i kontakt med ölen.

Desinficeringsbad av alla grejer som kommer i kontakt med ölen.

70 flaskor senare var det dags att fylla😀 men innan dess så måste en sockerlösning röras ner i vörten så det kan bildas kolsyra i ölet. (Prima kallas detta tydligen på ”fackspråk”). Räknade på 6,5g socker per liter och fick fram 149,5 g socker. Blandade sockret och två dl vatten som fick koka upp på spisen.
Sedan ner i vörten och försiktigt röra ner det så inget syre tillsätts.

Här tappas flaskor med viss självfall... :-)

Här tappas flaskor med viss självfall… :-)

Tomflaskor på rad, redo att fyllas!

Tomflaskor på rad, redo att fyllas!

Kapsylering
Eftersom min bröder hade övergett mig så fick jag göra detta moment själv . Det hade varit väldigt mycket smidigare och snabbare om man var två i detta moment. Men dom lovade dyka upp och njuta av ölen iallfall.

Vår kapsylmaskin. Denna modell klarar även halvlitersflaskor.

Vår kapsylmaskin. Denna modell klarar även halvlitersflaskor.

 

IMG_2017

Färdiga flaskor. Dock utan etikett.

Lagring

Sista steget är att lagra dem väl kylda. De kommer nu att stå i tolv grader under fyra veckor innan de är dags att avnjutas. Men sen blir det fest!

IMG_2021

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s