Bennys Julöl 2014

IMG_2152-3.PNG

Typ av öl: Mörk Pale Ale.
Bryggt: 17 november 2014.

 beer_bottles Skärmavbild 2014-11-18 kl. 22.43.54  Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.25 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.18  Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.05
 17 liter
(55 st 33 cl)
  5 veckor  6,6%  34 IBU  20 EBU

OG:1064 FG:1014
Total mängd vatten: 26 liter


fermentation-icon2

Till mäsken:

Vatten: 9 liter Tid: 75 min Temperatur: 65℃

BIAB: Hela vattenvolymen, 26 liter i Bielmeiern direkt.

Ingredienser Mängd
 Pilsner Malt  4,3 kg
 Crystal  0,7 kg
Caramunich  0,4 kg

 BIAB: Mash-up till 78℃, därefter låta påsen rinna av. 
Mät Pre-Boil OG!


thermo-hydrometer_icon

Kokningen:

Vatten: 23 liter Tid: 75 min

BIAB: Hela vattenvolymen som återstår efter att påsen tagits bort.

Humle Mängd IBU Tillsätt:
 Simcoe  14 gram  34  60 minuter
 Simcoe  4 gram  0  30 min
Amarillo  6 gram  0  30 min
Amarillo  17 gram  0  10 min
 Övrigt
 Pectolase  1 förpackning  15 min
 Kylspiral 15 min

Övriga Kryddor:

3 nejlikor
1 apelsin (enbart rivet skal)
1 stjärnanis
1 kanelstång
Legendario Rom 4 cl

Kryddorna kokas separat i halv liter vatten, som därefter tillsätts brygden före kylningen påbörjas.


chemical_bottle_icon_vector_blue_background_280593

Jäsningen:

Jäst: US-05,  2 påsar Volym: 18 liter Verkligt OG: 1070

Strös över vörten när den nått temperatur på 20 grader..

Jäsning: 18℃ 1 vecka. Lagring 4 veckor  12℃

Datum

Brygg 2014-11-17
Primär 2014-11-17
Flaska 2014-11-25
Färdig 2014-12-17


Kommentar:

  • Namn efter vår far, som bryggdagen till ära fyller 62 år.
  • Tappas på flaska med patentkork.

 Smakutvärdering:

Denna öl blev inte alls så bra som vi hoppats. För stark, för intensiv i smaken och lite vass ”citrussmak”. Har inte de mjuka smaker vi sökte. Doften är dock helt OK!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s