Brooklyn Lager

Brooklyn Lager etikett

Typ av öl: Wienerlager
Bryggt: 1 november 2014.

beer_bottles Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.25 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.18 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.05
  22 liter
(70 st 33 cl)
   5 veckor   5,1%   15 IBU   30,4 EBU

OG: 1050 FG: 1011

Total mängd vatten: 33 liter


fermentation-icon2

Till mäsken:

Vatten: 16,5 liter Tid: 75 min Temperatur: 66℃

Vatten värms till 72℃, därefter tillsätts malt.

Ingredienser Mängd
 Pale Ale Malt  2,3 kg
 Vienna Malt 2,3 kg
Caramunich  0,6 kg


thermo-hydrometer_icon

Kokningen:

Vört: 27 liter Tid: 75 min

 

Humle Mängd IBU Tillsätt:
Hallertauer Mittelfrüh 2,9%  30 gram  15  60 min
Hallertauer Mittelfrüh 2,9%  42 gram  0  15 min
Hallertauer Mittelfrüh 2,9%  28 gram  0  2 min
 Övrigt
 Pectolase /Protafloc  1 frp  15 min
 Kylspiral 15 min

Övrigt:

Torrhumling med 14 gram Cascade 5,5% under jäsning.


chemical_bottle_icon_vector_blue_background_280593

Jäsningen:

Jäst: W-34/70,  2 påsar Volym: 22 liter Verkligt OG: 1051

Strös över vörten när den kylts till en temperatur på 15 grader.

Jäsning: 12℃ 1 vecka. Lagring 4 veckor  3℃

Torrhumling

Torrhumling med 14 gram Cascade 5,5% under 28 dagar. Fast vi kör nog bara 7 dagar.

Datum

Brygg 2014-11-01
Sekundär 2014-11-07
Flaska 2014-11-17
Färdig 2014-12-07


Kommentar:

  • Bryggt på recept från SirbrewAlot. med justering för volymer och jäst. Men på Brooklyns Brewwerys blogg kan man hitta recept också, som vi dock såg först efteråt:
  • Daniel Mahon: Could you provide a recipe for a starting point to make Brooklyn Lager at home? I’d like to experiment around that perfection.Why would you ever want to mess with perfection? I call shenanigans, but will oblige. As per Mr. Oliver’s recipe in the recent December issue of Brew Your Own Magazine:Grain- 9.6 lbs American 2 row malt
    – 14 ozs Munich malt
    – 11 ozs 60 L Caramel maltHops- 1 oz Willamette (75 min.)
    – 0.33 oz Cascade and 0.45 oz Vanguard (35 min.)
    – 0.5 oz each, Hallertau Mittlefruh, Cascade, and Saphir (2 min.)
    – 0.75 oz Cascade and 1.5 oz Hallertau Mittlefruh are used post fermentation as a dry hopWe reccomend mashing in the grain to a starch conversion temperature of 156 or higher; This strategy will help to achieve the body and mouthfeel we aim for. Another important element is our 75-minute boil, which may lead to excess color and flavor development if you are working over a very strong, direct flame. After your wort has cooled to 55 degrees, you’re ready to pitch your favorite lager yeast! About 10 days prior to bottling or kegging, add the dry hops.

 

Smakutvärdering:

Ölen är mycket lik originalet i smaken, men eftersom vår inte alls har samma doft så känns det som den smakar helt annorlunda. Nära på exakt samma färg som originalet. Inför nästa försök skall vi ha betydligt längre torrhumling.

Annonser

3 comments

    1. Hej!
      Ja, det stämmer med 14g. Se gärna också Sam Adams Boston Lager 1880 receptet, där man kör med 14gram Crystal i jäsningen. Så mängden stämmer allt! Mest för att ge lite doft. Det är i grund och botten samma bas-recept, men 1880 sägs vara originalrecpetet jag hittade i Brew Your Own.

      Gilla

      1. Bryggde denna enligt receptet, upptäckte när när jag läste på jästpåsen att en påse rekommenderas till batcher på 10-15 liter, så 11 liter blev med 34/70 och resterande 9 liter tippade jag i en påse lalvin ec 1118.
        Torrhumlingen blev lite större mängd och enbart på 34/70 batchen.
        Nu står flaskorna i kylen sen några dagar tillbaka och jag har provsmakat bägge, verkar lovande, intressant smak på lalvin batchen, tror den smakar lite åt leffe blond hållet eller lite veteöl typ. Återkommer om några veckor för ett slutgiltigt resultat, tack för en bra sida.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s