Sam Boston Lager

Boston Lager öletikett jpg

Typ av öl: Amerikansk Lager
Bryggt: 22 Januari 2015.

beer_bottles Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.25 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.18 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.05
  23 liter
(70 st 33 cl)
   6 veckor   5,1%   34 IBU  7 EBU

OG: 1053 FG: 1012

Total mängd vatten: 33,0 liter


fermentation-icon2

Till mäsken:

Vatten: 20,0 liter Tid: 75 min Temperatur: 63℃

Vatten värms till 63℃, därefter tillsätts malt.

Steg mäskning

20 min på 63*C

20 min på 65*C

20 min på 68*C

samt mash out 15 min på 78*C

Ingredienser Mängd
 Pale Ale Malt  4,5 kg
Caramel Crystal 60 L  0,25 kg

thermo-hydrometer_icon

Kokningen:

Vört: 28 liter Tid: 60 min
Humle Mängd IBU Tillsätt:
Tettnanger 3,2 %  76 gram  30  60min
Hersbrucker  23 gram  3  15 min
Hersbrucker  23 gram  1  5 Min
 Övrigt
 Iirish Moss  10 g  15 min
 Kylspiral 15 min

Övrigt:


chemical_bottle_icon_vector_blue_background_280593

Jäsningen:

Jäst: White Labs WLP830 Volym: 23 liter Verkligt OG: 1050

Första gången vi provar att köra med förkultur och flytande jäst, tyvärr så hittade vi inte första val på jästen utan det fick bli WLP830 White Labs German Lager, 3 Liter förkultur odlades upp i fyra dagar. Tillsattes, Primärjäsning i en vecka sedan, torrhumlas i ytterligare en vecka med Hersbrucker 30 gram (pellets) och när ett FG nåtts på 1011-1012 så är det dags för flasklagring i 4 veckor.

Jäsning: 12℃ 2 vecka. Lagring 4 veckor  3℃

Datum

Brygg 2015-01-22
Flaska 2014-02-06
Färdig 2015-03-06


Kommentar:

Detta är ett försök att efterlikna Samuel Adams Boston Lager,  ölbryggningen gick jättebra då allt var förberett och flöt på smidigt,  Vi prickade inte og men eftersom vi vill ha en lite svagare öl än grundreceptets 5,9 (så tror vi nu att vi kommer att landa runt 5,1-5,2 om jäsningen går som planerat) Dagens miss var under kylningen då jag Johan vred kylvattnet på värme istället för kyla. Magnus tyckte det var lite konstigt att vi gick fort från 100 grader till 55 och sedan stod stilla i någon minut? Efter denna lilla miss så tog kylningen fart igen och vi landade på 14 *C och vi hällde sedan i jästen och satte in vörten i kylskåpet, Ny väntar en vecka innan det är dags att bytta till ett nytt kärl samt torrhumling.

Vårt FG slutade på 1014 efter en vecka i kylen och med diacetylrast sista dagen innan vi skickade ned tempen till 3 grader Celsius & torrhumling, vilket blir väldigt bra.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s