Bielmeier problem – Överhettningsskydd och tempgivare kopplas bort.

När vi skulle brygga en belgisk trippel för några veckor sedan så började Bielmeiern att strula. Den stängdes av under uppkok. Mycket irriterande, då det tog avsevärt längre tid än planerat och att man var tvungen att vänta tills den svalnat något innan den kom igång igen.

Det visade sig vara överhettningsskyddet som slog till. Ett känt problem med Bielmeiern….

överhettningsskydd

överhettningsskydd till höger, den vita saken i det svarta ( mer specifikt den silvriga sensorn). Det avlånga silverröret är Bielmeierns inbyggda tempgivare / termostat. Denna visar sig vara ganska okänslig och en källa till mer strul….

 

Detta åtgärdade vi genom att förbikoppla överhettningsskyddet. Dvs den blå kabeln som står upp i bilden ansluts numera direkt på pinnen på värmeelementet som står upp längst till vänster i bild. Tidigare så gick den från reglagen till den silvriga sensorn på den fjäderbelastade armen (i det svarta i bilden). Vi valde här att bara lägga kablen i loop till överhettningsskyddet ifall vi skall använda oss av detta i framtiden.

Nu trodde vi att problemet var löst. Men så var det inte. Det visade sig även nästa gång vi skulle koka att vi knappt lyckades få till något rullande kok. Bielmeiern val liksom seg, som om den gick på 1500 w istället för 2000 watt….

Vi var ju nu helt säkra på att det inte var överhettningsskyddet eftersom det var bortkopplat.

Det återstod bara att göra en ordentlig felsökning.

Hem till svågern Micke med grejorna och sätta igång:

Mickes elektrolabb. Välstädat, som alltid! :-)

Mickes elektrolabb. Välstädat, som alltid! :-)

 

Efter att ha testat så att det inte var något glapp i värmeelementet (mätt resistans mm) (vårt element ger 2011 watt beräknade vi fram).

Så började vi undersöka om det skulle kunna vara något strul med reglagen, att de glappade eller så, efter en viss tids kokning, när grejerna började bli varma. Men där fanns inget fel.

Då började vi se hur tempgivaren betedde sig, dvs hur slog termostaten till och från utifrån tempgivaren. Detta testade vi genom att värma upp den till väldigt exakta temperaturer med en varmluftsblås som man kan reglera till exakt temperatur. Det visade sig då att vår tempgivare har fått något fel i sig så att den tror att temperaturen är mer än 105 grader när temp kommer upp i ca 98 grader. Det betyder att den slår av termostaten och ingen ström går ut till värmeelementet strax innan det börjar koka, eller strax efter att det börjat koka och tempen stigit i givaren. Detta trots att reglaget står på max temp (kokningsläge). Så vi fick helt enkelt koppa den bruna kabeln direkt från Fas in till värmeelementet. Det betyder nu att vi inte har någon användning av tempreglagen på Bielmeiern utan bara har av och på via strömkablen. Detta gör inget då vi styr temp via PID, men det är lite tråkigt att man inte kan nytta Bielmeiern till annat utan PID….

reglagen.

reglagen.

På bilden ovan visas hur det normalt ser ut. Nu har vi koppar så att den bruna kabeln i bildens överkant är hopkopplad med ett kontaktsift med den bruna kablen som syns med flatstift på i nedre delen. Båda kablarna är alltså borttagna från sina ordinarie anslutningar. På så vis går Brun kabel direkt från power in till värmeelementet.  OBS notera att all kabel inne i Bielmeiern är värmeskyddas siliconöverdragen kabel. Så det finns anledning att bevara denna och inte dra egna kablar istället.

Efter att vi kopplat förbi både överhettningsskydd och Bielmeierns tempgivare / termostat, så har vi även gjort en ny Autotune med PIDen och den höll på i ca 5 timmar (med malt denna gång och 20 liters vatten, vilket är vår standarduppsättning). Inga problem alls och det kan till och med vara så att grytan nu når sin måltemp något fortare!

Så nu är allt som vanligt igen!

 

//Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s