Nyfiken

Pilsnerbryggeriets Nyfiken, En äkta APA

Nyfiken en riktig APA

Nyfiken en riktig APA?

 

Typ av öl: Amerikansk Pale Ale
Bryggt: 17 April 2015.

beer_bottles Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.25 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.18 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.05
  22 liter
(65 st 33 cl)
   6 veckor   5,7%   56 IBU  50 EBU

OG: 1,060 FG: 1,015

Total mängd vatten: 36,0 liter


fermentation-icon2

Till mäsken:

Vatten: 20,0 liter Tid: 100 min Temperatur: 65℃

Vatten värms till 63℃, därefter tillsätts malt.

Steg mäskning

30 min på 65*C

40 min på 68*C

10 min på 78*C

 

Ingredienser Mängd
 Pale Ale Malt  4,30 kg
Caramel Crystal 60 L  0,60 kg
Pilsner MaltHavre malt  0,64 kg0,34 kg

thermo-hydrometer_icon

Kokningen:

Vört: 28 liter Tid: 60 min
Humle Mängd IBU Tillsätt:
Simcoe 13,2%  34 gram  47  60min
Casade 7,1%  30 gram  15  30 min
Amarillo 9,2 %  16 gram  0  0 Min
 Övrigt
 Petrolas  10 g  15 min
 Kylspiral 15 min

Övrigt:


chemical_bottle_icon_vector_blue_background_280593

Jäsningen:

Jäst: Safale Us-05 Volym: 23 liter Verkligt OG: 1058

Gjorde en lite förkultur på Us 05 som bubblade över :)

10 dagar primärjäsning innan den blev omtappad till ett nytt jäskärl och torrhumlad med 34 gram Amarillo Där kommer den nu få stå i 7-10 dagar i och sakta få falla ner i graderna till 12 grader för att sedan bli tappad på flaska. Sedan 4 veckor i 12 grader för att var helt

Jäsning: 18℃ 20 dagar. Lagring 4 veckor  12℃

Datum

Brygg 2015-04-17
Flaska 2014-05-07
Färdig 2015-06-06


Kommentar:

Denna ölbryggning gick väldigt bra. Allt var tajmat och klart in i minsta detalj som Sickan hade sagt i Jönssonligan.  Förberedelse är A och O och för att inte stressa sönder från jobbet hade johan förberätt allt dagen innan. Mäskvattnet var uppvärmt till 63 grader. Humlepåsarna var fyllda och malten kontrollvägd och upp mätt. Det kändes äntligen som vi är på väg åt rätt håll igen efter 3 usla ölbryggningar där material och bryggverk strulat. Även denna gången blev det lite sats som kokades på spisen och humlades med Cascade och en lager jäst 34/70.

 

Nyfiken APA

Nyfiken APA

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s