Ölkalendern 2015

Ett sätt att lära sig mer om öl och samtidigt hålla koll på nedräkningen till jul är att bekanta sig med BJCP guidelines och gå igenom de olika ölstilarna. Vad kan då vara bättre än att fylla en klassisk Pilsnerback med 24 öl, märka upp dem med ölstilens kod och sedan börja nedräkningen?
För att kunna göra en ölkalender behöver man beställa ölen via Systembolagets hemsida (beställningssortiment, totalpris ca 500kr), då det mesta tyvärr inte finns på standardsortimentet. När väl ölen är beställda och uthämtade är det bara att börja njuta av en öl per dag fram till julen (förutsatt att det är den 1 december förståss!), samtidigt som man läser igenom den aktuella stilen (ca 1 A4 per öl) och lär sig mer om vad som karaktäriserar stilen, vilka smaker som bör ingå, relevanta bryggdata mm.

De helt nya och aktuella BJCP Guidelines 2015 finns att ladda ned som PDF här. Skärmavbild 2015-11-13 kl. 20.11.52

Nedan följer en urvalslista med 24 BJCP-stilar och öl som finns på bolaget som förslag på en ölkalender:

1B. American Lager: Budweiser

2B. International Amber Lager: Brooklyn Lager

3C. Czech Amber Lager: Bernard Amer Lager

4A. Munich Helles: Weihenstephaner Original

5B. Kölsch: Gaffel Kölsch

6A. Märzen: Paulaner Oktoberfest

7C. Kellerbier: Störtebecker Kellerbier

8B. Schwarzbier: Köstritzer Schwarzbier

9C. Baltic Porter: Sinebrychoff Porter

10B. Dunkles Weissbier: Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

11B. Best Bitter: Fuller’s London Pride

12B. Australian Sparkling Ale: Coopers Sparkling Ale

13B. British Brown Ale: Newcastle Brown Ale

15A. Irish Red Ale: Porterhouse Red Ale

15C. Irish Extra Stout: Guinness Extra Stout

16A. Sweet Stout: Samuel Adams Cream Stout

17D. English Barleywine: Fuller’s Golden Pride

18B. American Pale Ale: Sierra Nevada Pale Ale

19B. California Common: Anchor Steam

20C. Imperial Stout: Great Divide Yeti Imperial Stout

21A. American IPA: Lagunitas IPA

23A. Berliner Weisse: Schneider Weisse

24A. Witbier: Hoegaarden Wit

26C. Belgian Tripel: St. Bernardus Tripel

Önskar man istället ha en lista med ölen ovan finns det en pdf här: 24 ölstilar på bolaget

För den som vill göra en ordentlig provsmakning och försöka sätta ord på vad ölen faktiskt smakar så rekommenderas någon form av protokoll. Ett sådant finns utarbetat av Beerology. Ladda gärna ner deras Beer Evaluation Sheet.

Randy Mosher har även gett ut en bok som heter Tasting Beer och i hans helt nyskrivna bok Mastering Homebrew finns ett helt kapitel om hur man utvärderar en öl och sätter ord på de smaker man upplever. Se nedan för exempel.

words on taste

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s