Gentlemen’s Original Bitter

 Gentlemens Original Bitter

Gentlemen’s

Extra Special/Strong Bitter
(English Pale Ale)

20 litres
All Grain
BIAB
1,048~OG  →  1,012~FG  →  4,7%ABV 42 IBU 10,8°L SRM
Yeast
Fermentis – Safale S-04
  S-04 – Safale S-04; 1
Fermentis (Ale)
5 mlitres
Fermentables
4,3 kilograms
  Maris Otter
37ppg, 4°L
3,6 kilograms
83,7%
  Crystal 50L
33ppg, 50°L
0,45 kilograms
10,5%
  Biscuit
34ppg, 25°L
0,25 kilograms
5,8%
Hops
0,1 kilograms
  Goldings (Kent)
5%, leafs
0,1 kilograms
Miscellaneous
5 grams
  Wort Chiller
Other
  Irish moss
Fining
5 grams
Brew In A Bag
1 hour, 27,58 litres
Mash 20 litres 68℃
Strike 12 liters, 75℃
Boil
1 hour, 22,91 litres
  Goldings (Kent) hops
5%, leafs
60 grams
60 minutes (+0)
  Goldings (Kent) hops
5%, leafs
20 grams
15 minutes (+45)
  Wort Chiller 15 minutes (+45)
  Irish moss /Protafloc
Fining
5 grams
15 minutes (+45)
  Goldings (Kent) hops
5%, Leafs
20 grams
2 minutes (+58)
Ferment
8 days, single stage
  Start fermentation
2016-01-29
19°C
8 days (+0 days)
Notes
Vattenjustering:

20 l  mäskvatten
6 ml Mjölksyra
3 gram CaSo4
3 gram MgSo4
12l  liter lakvatten
2 gram CaSo4
2 gram MgSo4

Mäsk temperatur ca 68 grader
Mash out 78 grader
Kok 60 min

Bittergivan skall vara stor och på 60 min. Arom kan läggas i ca 10 min från slutet.

Bitterness ratio 0,82, relativt hög, men typiskt för stilen.
Bra balans mellan malt och bitterhet.

Kolsyra, låg. 19 Psi.
Receptet följer stilen för ESB helt och hållet. Ölen skulle dock kunna vara något mörkare i färgen.

Bryggt tillsammans med Christian.

Annonser

2 comments

  1. ESB är en riktig god öltyp. En favorit.
    Jag har en fråga om vattenbehandlingen. Vilket är ”target water” för ESB?
    Har fått vattenprotokoll från kommunen, men funderar vilket vatten man vill efterlikna för en ESB.

    Gilla

    1. Hej!
      Eftersom ESB bryggs av Fuller’s i London, så känns det naturligt att efterlikna Londonvattnet.
      Finner också stöd på nätet för detta:

      ”English Ale — More or less a London water profile.
      Model: A. J. deLange’s ”Ale” from HBD1965.
      Ca=52, SO4=65, Mg=10, Na=6.2, Cl=9.6, CO3=63, Hardness=173, Alkalinity=106.
      //Magnus

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s