Bryggappar, programvara för ölbryggning

Vi på Pilsnerbryggeriet började vår bryggarkarriär med ett klassiskt kalkylark för att beräkna våra ölrecept.

I början förstod man nästan ingenting av alla parametrar men efter ett tag hade vi fått iordning på alla värden och faktum är att idag finns det inget bryggprogram som slår openoffice-arket. Nackdelen är egentligen bara att det är openoffice, vilket är lite tråkigt gränssnitt. Det finns ganska gott om olika mer eller mindre avancerade kalkylark för ölbryggning. Det gäller bara att hitta ett som är på lagom nivå. Minns att jag sett ett som var ENORMT! Allt fanns med. The Homebrew Hedonist var det som gjort den.

Strax därefter började Magnus använda en app på Ipaden som heter Brew Pal. Denna var lätt att ta till sig som nybörjare och idag finns det enligt mig ingen app som är lika väl utvecklad i användargränssnittet som denna. Att den dessutom är riktigt billig gör inte saken sämre.

Tyvärr har utveckligen av appen varit lite till och från och sedan ett år tillbaka har vi vid några tillfällen upplevt att icloud-syncningen inte riktigt fungerar. Recepten finns i listan på Ipad och Iphone, men när man öppnar dem är det tomt, bara NULL….

Mycket frustrerande! Den stora jakten på att hitta en annan mjukvara påbörjades. I bakhuvudet fanns tanken att man får bita i det sura äpplet och köpa Beersmith Mobile…..

Så appen köptes in och det var dags att flytta över sina gamla recept.

import

Importgränssnittet från Brew Pal

F-n vilken J-a Skitmjuukvara. Definitivt en hemmasnickrande ingenjör med programmeringsbegränsningar och för mycket stolthet för att fråga om hjälp säger jag.

Man borde ju anat något när man ser hur omodern hemsidan är.  Men faktum är att appen är så nära en katastrof man kan komma ur användarvänlighet. Har man då som vi haft en bra designad app i flera år så blir det uppenbart.  Mjukvaran kräver nästan PC /MAC programmet om man skall designa egna öl i den.

Men värst av allt är den totala avsaknaden av ”Dela” funktion. Något som är inbyggt i allt för IOS men inte här.

export

Exportgränssnittet i Brew Pal

– Är jag bara bitter eller, eller vad är det med mig kanske ni tänker?

Så här ligger det till.

För att få in sina recept behöver man ett konto på beersmithrecipes.com Den siten är ett egensnickrat försökt till cloud-lösning som andas 2002.  Den vägen kan man få in sina recept i mobilappen. Det går alltså INTE importera via länk, eller via xml fil eller liknande på annat sätt.

Om man som vi gärna har en papperskopia av sitt recept under bryggdagen och för anteckningar på, så vill blir det viktigt att man kan printa ut sitt designade recept på papper. Funktionen finns EJ i Beersmith Mobile. Enligt Brad Smith så är detta något han jobbar på. Så skrev han 2015 iaf.  Dvs denna enkla funktion har inte utevecklats på 2 år.  Så var det med den utvecklingen.

Vattenbehandling: Ett ämne som blivit aktuellt på sista tiden. I PC mjukvaran finns där en mycket bra funktion för att ta sitt vatten och se hur man kan ”krydda det” för att få en annan vattenprofil. Finns ej i Mobile versionen…. För all del finns den inte heller i Brew Pal….

Så, 85 kr fattigare och frustrerad över att så många i Bryggarvärlden har så dåliga appar / program som stöd för receptutveckling började jag kartlägga vilka program som finns på marknaden.

Så vilka appar / program finns det som på ett ärligt sätt kan utmana Beersmith?

Beer Alchemy. Denna mjukvara är hyffsat avancerad. Vänder sig till MAC ägaren och finns till Ipad. Man kan testa i 30 dagar och jag tycker nog att den definitivt har sina positiva sidor. Mest känd för att kunna föreslår ett recept utifrån de ingredienser man har i sin Inventory.  Det mesta var OK om det inte var lite bakvänd logik i vissa funktioner samt att utskrifterna var ovanligt fula och svårtolkade. För mycket inte är inte alltid bra.

MacBarley 

Brew Target

BrewRecipeDeveloper

Ovanstående lider av dålig pedagogik och har alla begränsningar. Kan sannolikt passa vissa användare men jag tycker inte de håller måttet 2017.

BrewersFriend. Bra. Har ett bra gränssnitt, men bygger sin betalmodell på att man köper plats för sina recept. Kanske den som kommit längst i utvecklingen med en totallösning, om man är beredd på prenumerationsbetalning för tjänsten. Bra app men recepten utvecklas huvudsakligen på hemsidan.

BrewBot (Ipad App): Helt OK faktiskt, men saknar rätta känslan. Har bra ”dela” funktioner. Har lånat mycket från Brew Pal tycker jag.

Fermenticus Brew Log: En av de bättre tyckte jag, tills jag skulle printa receptet. Oj då. Här är allt man får reda på vilka ingridienser som ingår och att det blir 19 liter färdig öl. Resten av detaljerna förväntas man tydligen kunna sedan innnan…. Betalapp utifrån att man bara kan ha 5 recept i appen åt gången.

Beer Recipe Calculator: Denna är för basic för den som vill laborera lite mer, även om den funkar fint som start. Brew Pal är dock elegantare.

iBrewMaster. Såg lovande ut. Men efter lite googlande så noterade jag att det fanns hela forum med kritiska kommentarer till appen och jag avhöll mig då för att spendera 75 kr för att utvärdera om de har fel. Verkar dock mest ha gränssnittproblematik.
Uppdatering: Efter lite mer sökande såg jag att detta var till den äldre versionen. iBrewmaster 2 är den version som bör användas. Den har uppdaterat en gränssnittet till ett mer ipadvänligt. Liksom att man ändrat ordning på ingredienser mm i recept, så att det nu följer brygg-logiken med först maltnota, därefter humle mm.
Hade jag inte redan Brew Pal hade nog detta program varit det jag satsat på.

Ett helt analogt alternativ är SHBF protokoll. Svårare än så här skall det inte vara…..

 

Så vad blev min slutsats av allt detta då?

Jo, att jag behövde lösa mitt grundläggande problem med Brew Pal, dvs få tillbaka mina recept och jobbar vidare med den appen tills  de övriga apputvecklarna förstått att det är 2017 nu, inte 1998 och att framtiden är mobil.

Jag vill därför rekommendera alla som är nya inför det här med mjukvara för recept att kanske börja med excelark för att få en känsla för hur det hänger ihop och därefter så kanske man inte per automatik skall välja Beersmith bara för att många kör med det. För det är inte färdigutvecklat på Ipad och ganska så avancerat på PC / MAC. Sedan antar jag att de som kör PC versionen är ganska nöjda med det, för det är trots allt det verktyg som rent funktionsmässigt har mest att ge. Det är mer Pedagogiken och handhavandet som är föråldrat. Vill man jobba med sina recept på en ipad blir min rekommendation Brew Pal eller iBrewMaster 2.

Få tillbaka recept som försvunnit i Brew Pal:

Så här är min lösning på att få tillbaka recepten i Brew Pal om dessa försvunnit i synkningen mot icloud:

1. Sök upp *.xml filer på din Mac  i katalogen Icloud Drive. De finns där! Helt otroligt egentligen, men så är det! Kopiera dessa till en säker mapp (annars förblir de dolda, men det går att kopiera dem när de syns som dolda).

2. Koppla in din ipad till Mac och starta Itunes

3. I menyraden precis under spelkontrollerna (och röd grön gul knapp) finns nu en liten Ipad. Klicka på den.

4. Din Ipad kopper upp. Klicka på Appar.

5. Längst ned i listan i högra fältet under Appar finns nu Brew Pal under appar som håller på med fildelning.

6. Klicka på Brew Pal. Man kan då se filstrukturen på icloud för appens data. Sannolikt står det NULL vid Recipe.

7. Öppna ett fönster och lägg så att man ser både filhanterarfönstret och Itunes samtidigt.  Markera dina recepetfiler och håll ned  CMD när du sedan drar över recpeptfilerna till ”Brew PAl Dokument, som får en blå ram när du gör detta. Filerna kopieras över via Itunes. (Itunes är förövrigt Apples sista kvarleva från förra seklet….. )

8.  Starta om Brew Pal på din Ipad.

9. Nu skall alla recpet ha lagts in igen. med innehåll.

10. En fundering är om det inte är lite smart att alltid maila sig själv sitt färdiga recpept så man får xml filerna i mailen samlat för att kunna importera om detta händer igen…..

//Magnus

 

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s