27l PET Carboy

Gör verkligen jäskärlet någon skillnad på ölen du jäser?

  • JA, enligt Brülosophy. Den klassiska plathinken läcker in syre och förstör din öl. Detta till sådan grad att det är möjligt att smaka skillnaden, enligt test. Rostfria och PET och glas damejeanner är syretäta och ger bättre smak.

För ganska så länge sedan köptes en 27l PET in hos Essensspecialisten i Göteborg. Bra pris hade den och det var ändå dags att uppdatera en av jäshinkarna. Men jag var inte särskilt övertygad om att det skulle vara någon större skillnad på ölen jag jäste i den.

Den 28 december 2017 bryggdes en Tysk Pilsner som av olika anledningar blev stående i 2°C efter avslutad kallkrash, i PET jäskärlet fram tills idag, 15 april 2018. Redan i januari började jag få dåligt samvete för att ölen inte tappats upp på flaska och kolsyrejästs. Kan säga att det legat ett vått täcke över öl-samvetet sedan dess….

Idag var det äntligen dags. Valde att tillsätta lite ny jäst då jag är osäker på om det skulle vara någon aktiv jäst kvar efter 3,5 månaders kallkrash.

– Vilken doft av fräsch humle! Vilken smak! En helt fantastisk tysk lager tappades upp. Genast började jag fundera på om det var den långa lagringstiden som gjort detta, eller om det var den låga temperaturen? Men eftersom jag lagrat flaskad öl lika länge och lika svalt tidigare utan att få med alla underbara fräscha humlearomer (men ofta med fin maltsmak) så kom jag fram till att det antingen är:

  1. Min brors fantastiska Grainfather, som jag bryggde ölen på. Eller:
  2. PET-jäskärlet som här visar hur mycket humlearomen INTE oxiderar jämfört med en vanlig jäshink i plast.

Eftersom den ena lösningen kostar 7000kr och den andra 300kr så kom jag fram till att det måste vara den billigaste, som jag dessutom redan har ;-)

Efter denna upplevelse är jag rätt övertygad att val av jäskärl faktiskt kan vara avgörande i vissa lägen. Eftersom det dessutom både var riktigt praktiskt (lättare att hantera jämfört med en hink, som har en tendens att vara ranglig och svår att lyfta i stålhandtaget) samt enkel att rengöra då ytan är glashal och genomskinlig samt att man enkelt kommer åt med en borste genom öppningen på detta ex, så vågar jag sticka ut hakan och säga att ett PET jäskärl borde vara det första tillbehöret man skaffar när man bestämt sig för att fortsätta brygga öl!

//Magnus

Så här ser den ut. Detta Ex finns på Alibaba, men de finns även på Ebay mfl ställen att köpa om man inte kan besöka Essenspecialisten i Göteborg.. 

 

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s