Bryggteknik

Teknisk förutsättning:

Bielmeier rostfri 29 liter, 2000w.
Separat PID styrning för exakt temp mm vid mäskning.
STC-1000+ styrd kyl för jäsning

Vår nuvarande metod är ett mellanting mellan BIAB och flödeslakning.
De erfarenheter vi har med Bielmeier bryggsystemet och vår utrustning gör att vår bryggdag normalt följer följande rutin.

Receptberäkning utifrån Open Office mallen för receptberäkning, kalibrerad utifrån vår utrustning.
Förberedelse av all råvaror etc.

Själva mäskningen baseras på en mäsktjocklek på 4 liter vatten per kg malt. Det betyder att vi i vår BIAB påse har ca 20 liter vatten och 5 kg malt. Normalt mäskar vi i 65 grader. Oftast stänger vi av bryggverket och lägger en tjock filt på den (Bryggverket är även isolerat på kärlet) och låter stå ca 1 timma.

Därefter kokar vi separat ca 12 liter vatten som vi fyller på allteftersom vi fått fram en klar vört och påbörjat lakning. Vi tar OG längs vägen och når oftast ca 75-80% effektivitet. En viktig lärdom med Bielmeiern är att den INTE klarar av att hålla ett tillräckligt bra rullande kok om man kokar en större mängd vört än 27 liter. Det är frestande att försöka få ut några liter extra, men även med trixande med delvis lock etc så blir koket inte tillräckligt, men kass ölsmak till följd.

Efter kok kyler vi snabbt men en hemmatillverkad kopparspiral. Om vi samtidigt rör runt med spiralen så kyler vi på ca 20 min från 100 till under 20 grader.

Därefter låter vi vörten forsa ut och ned i en jästunna där vi först tillsatt hydrerad jäst (om det är torrjäst, annars har vi gjort en starter om vi kör på färskjäst). Därefter anser vi att vörten är tillräckligt syresatt och locket åker på när vi nått ca 21 liter vört i tunnan. Sedan låter vi jästunnan stå framme över natten ( vi brygger oftast kvällstid) så att jästen skall komma igång fint.
Sedan följer Bruhlosophys snabblagerprogram i jäskylen alternativt en vanlig jäsning i ett mörkt, rumstempererat ställe om det är en Ale.

Vi flaskar efter ca 3 veckor.

Vårt nästa steg vad gäller bryggteknik/ metod för att lyfta vår kvalitet på ölen är följande:

  1. Vattenbehandling med salter.
  2. pH kontroll av mäsken
  3. noggrann beräkning av jäst utifrån OG och volym färdig vört
  4. övergå till kolsyrning på Corneliusfat och Sodastream patron.

En annan sak som vi just nu läser mycket om är att bli bättre på att utveckla recept och smaker. Generalfelet här är för mycket fantasi istället för att hålla recepten simpla och dessutom byta stil alltför ofta. Skall man bli bra på något så måste man dokumentera och brygga samma recept flera gånger.

 

Magnus & Johan, Oktober 2015