Dry Stout (Guinness)

Den här ölen har i blindtest hemma varit favoriten när den ställts mot Guinness! Receptet är i princip en Guiness-klon.
Bryggt tillsammans med Christian, därav under namnet Gentlemen’s. (Vi brygger bara Brittiskt!).

 

Ekbacken Irish Dry Stout

Dry Stout

19,99 litres
All Grain
1,048~OG  →  1,011~FG  →  5,0%ABV 40 IBU 37,6°L SRM
Yeast
Danstar – Nottingham Ale
  Nottingham – Nottingham Ale
Danstar (Ale)
10 mlitres
Fermentables
4,65 kilograms
  Maris Otter
37ppg, 4°L
3 kilograms
64,5%
  Flaked Barley
36ppg, 2°L
1,15 kilograms
24,7%
  Barley (Roasted)
27ppg, 500°L
0,5 kilograms
10,8%
Hops
68 grams
  Goldings (Kent)
5%, Pellet
68 grams
Miscellaneous
9 mlitres, 8 grams
  Wort Chiller
Other
  Lactic Acid
Water Agent
6 mlitres
  MM klar
Fining
5 grams
  Bikarbonat NaHCO3
Water Agent
3 grams
  Calcium Chloride
Water Agent
3 mlitres
Batch/Fly
1 hour, 29,93 litres
  Strike
Target 64°C
19,53 litres at 68°C
1 hour
  Sparge 10,40 litres at 77°C
Boil
75 minutes, 23,93 litres
  Goldings (Kent) hops
5%, Pellet
68 grams
60 minutes (+15)
  Bikarbonat NaHCO3
Water Agent
1 gram
60 minutes (+15)
  Calcium Chloride
Water Agent
1 mlitre
60 minutes (+15)
  Wort Chiller 15 minutes (+60)
  MM klar
Fining
5 grams
15 minutes (+60)
Ferment
18 days, 2 stages
  Start fermentation 19°C
8 days (+0 days)
  Rack to secondary 10°C
10 days (+8 days)
Notes
Rostad malt tillsätts efter mäskning för att ej påverka tanniner.
Dublin water profile.
Mål pH 5,4 för ljusa malter.
Annonser