American IPA

American IPA förslag på etikett.

Typ av öl: Amerikansk Pale Ale
Bryggt: 1 november 2014.

beer_bottles Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.25 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.18 Skärmavbild 2014-11-18 kl. 20.52.05
  18 liter
(54 st 33 cl)
   5 veckor   5,8%   52 IBU   10,6 EBU

OG: 1056 FG: 1012

Total mängd vatten: 26,2 liter


fermentation-icon2

Till mäsken:

Vatten: 12,5 liter Tid: 90 min Temperatur: 65℃

Vid BIAB tillsätts hela mängden vatten dvs 26,2 liter.

Vatten värms till 72℃, därefter tillsätts malt.

Ingredienser Mängd
 Pale Ale Malt  4,7 kg


thermo-hydrometer_icon

Kokningen:

Vört: 21 liter Tid: 70 min
Humle Mängd IBU Tillsätt:
Mosaic 13,2%  23 gram  52  60 min
Mosaic 13,2%  13 gram  10 min
Simcoe 13,2%  13 gram  10 min
Mosaic 13,2%  34 gram  2 min
Simcoe 13,2%  34 gram  2 min
 Övrigt
 Pectolase /Protafloc  1 frp  15 min
 Kylspiral 15 min

Övrigt:


chemical_bottle_icon_vector_blue_background_280593

Jäsningen:

Jäst: US-05,  1 påse Volym: 18 liter Verkligt OG: 1037

Strös över vörten när den kylts till en temperatur på 20 grader.

Jäsning: 18℃ 1 vecka. Lagring 4 veckor  12℃

Datum

Brygg 2014-11-01
Sekundär 2014-11-07
Flaska 2014-11-17
Färdig 2014-12-07


Kommentar:

Det mesta gick fel när vi bryggde denna öl. OG’t blev helt fel pga mäskning i alldeles för varm temp ( ca 70-72 grader)  och provsmakningen efter bryggning var det beskaste vi smakat.

Sen ville inte riktigt jästen komma igång efter pitchning, så den fick stå ett extra dygn i 20℃ innan det började bubbla.
Men det visade sig att när vi haft den på jäsning i en vecka och lagrat den i 4 veckor så hade den en fantastisk smak! Tydligt humlig och fin rundhet. Slutsatsen är att det som ser ut att gå illa, smakar illa och vägrar jäsa faktiskt kan bli riktigt, riktigt gott öl om man bara ger det lite tid! Sen att alkoholhalten blir i nivå med en ICA-öl kan man leva med! Denna bryggning var också den första som vi gjorde med hel-BIAB, dvs vi bara lyfte påsen upp ur Bielmeiern och drog igång koket. Väldigt smidigt, men det ger lite mindre mängd öl och vi har nu lärt oss att kompensera med lite mer malt pga lägre effektivitet samt vikten av att mäska ut i 78 ℃ när vi lyfter påsen för att få ur allt socker ur påsen.

Smakutvärdering: 

Riktigt humlig och fin klassisk IPA. Påminner ganska mycket om Sierra Nevada… Bland IPA är denna en fullvärdig representant. Kunde dock blivit mer alkoholstark än vår blev i denna bryggning. Doften är kraftfull.

Ursprungsreceptet som vi räknat om.

Ursprungsreceptet som vi räknat om.

Annonser