New England IPA

New England IPA är en typ av IPA som huvudsakligen karaktäriseras av att en intensiv tropisk fruktighet till följd av kraftfull torrhumling . Den är rejält disig och har en fyllig kropp och mjuk munkänsla. Bitterheten uppelvs som mindre än hos en traditionell IPA. Här följer ett recept som följde med Style Guide NEIPA i maj/juni-numret av Brew Your Own.

Tyvärr var receptets humlesorter slut på min bryggar-butik. Därför har vi bytt ut dem mot några med liknande profiler. Mängden humle för  hopstand -och torrhumling är avrundad. Exakt recept säger 43 gram. Vi har lagt i 50 gram istället (och 30 istället för 28 gram).

New England IPA
”Gordon Strong”

American IPA

19 litres
All Grain
1,064~OG  →  1,016~FG  →  6,2%ABV 26 IBU 12,8°L SRM
Yeast
Fermentis – Safale S-04
S-04 – Safale S-04
Fermentis (Ale)
hydrated before use in 1 dl water.
1 packs

 

Fermentables
5,8 kilograms
Pilsnermalt (Best)
36ppg, 10°L
4,1 kilograms
70,7%
Maris Otter (eller Pilsnermalt)
37ppg, 4°L
0,91 kilograms
15,7%
Flaked Wheat (puffat vete)
36ppg, 10°L
0,45 kilograms
7,8%
Flaked Oats (havregryn)
36ppg, 10°L
0,34 kilograms
5,9%

 

Hops
0,34 kilograms
Citra
11%, Pellet
100 grams
Amarillo
8%, Pellet
100 grams
Galaxy
14%, Pellet
80 grams
Mosaic
12%, Pellet
80 grams

 

Miscellaneous
9 grams
Wort Chiller
Other
Yeast Nutrient
Other
3 grams

Notera: Då ölen skall vara grumlig skall INGET klarningsmedel användas.

 

Batch/Fly
60 minutes, 29,41 litres
Strike
Target 67°C

Mash Out

Target 76°C
20 litres at 67°C
60 minutes

Heat  up from Mash temp to mash out.
Then recirculate  at Mash Out for 15 min

Sparge 12 litres at 77°C
Amarillo
First Wort Hop

 

50 grams

 

Boil
1 hour, 22,17 litres
Wort Chiller 15 minutes (+45)
Yeast Nutrient
Other
3 grams
15 minutes (+45)
Amarillo hops
8%, Pellet (fame out)
50 grams
1 minutes (+59)
Citra hops
11%, Pellet (hop stand)
30 grams
0 minutes (+60)
Galaxy hops
14%, Pellet (hop stand)
30 grams
0 minutes (+60)
Mosaic hops
12%, Pellet (hop stand)
30 grams
0 minutes (+60)

 

Ferment
7 days, single stage
Start fermentation 18°C
7 days (+0 days)
Citra hops
11%, Pellet
70 grams
3 days (+4 days)
Galaxy hops
14%, Pellet
50 grams
3 days (+4 days)
Mosaic hops
12%, Pellet
50 grams
3 days (+4 days)
Notes

Vattenbehandling:

Tillsätt 2 gram CaSo4 och 4 ml CaCl till mäskvattnet. Tillsätt Mjölksyra (6 ml) tills pH är 5,4 vid 20*C.
För vattenbehandling är önskat måltal för Klorid och Sulfat ungefär 100ppm Klorid 0ch något mindre än 100ppm Sulfat. Detta för att uppnå mjuk munkänsla.

Mäskning:
67*C i en timma.  Värm upp vattnet till utmäskning, 76*C. Circulera i 15 min vid Mash Out.
Laka till 25 liter.

Koka 75 min (inklusive humlegivan som lades i vid lakning).

Humleschema:

Amarillo används för att få mjuk beska vid First Wort Hopping (läggs i vid början av lakning och ligger sedan med under kok) samt vid Flame Out.

En mix av övriga humlegivor ges när kylning påbörjats och vört temp är <82*C
Låt denna humle ligga i 20 min tills pitchtemp nås (18*C)

Påbörja jäsning vid 18*C. Efter 3 dagar, höj till 20*C

Torrhumling:

Efter 2 dagars jäsning: Torrhumla (under aktiv jäsning) med en mix av en tredjedel av torrhumlingsgivan.

Efter ytterligare 2-3 dagar, byt ut humlen mot ny giva. Låt ligga i 2-3 dagar.

Efter ytterligare tre dagar, byt ut humlen mot sista tredjedelen av humlen. Låt ligga med i 3 dagar.

Klart!

Följande humlesorter användes istället för receptets föreslagna:

Citra byttes till: Azacca (USA)
Mosaic byttes till: Vic Secret (Australien)
Galaxy byttes till: Rakau (New Zealand)
Dessa humle byttes rakt av utan hänsyn till alfasyra eller liknande då det enbart är aromen som man är ute efter i samband med torrhumlingen. Alla humlesorter i recpetet är avrundade till runda tal.