-Läs gärna kommentar längst ned för variant på receptet från tillverkaren själv!
Typ av öl: Wienerlager
Bryggt: 1 november 2014.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
---|---|---|---|---|
22 liter (70 st 33 cl) |
5 veckor | 5,1% | 15 IBU | 30,4 EBU |
OG: 1050 FG: 1011
Total mängd vatten: 33 liter
Till mäsken:
Vatten: 16,5 liter | Tid: 75 min | Temperatur: 66℃ |
---|
Vatten värms till 72℃, därefter tillsätts malt.
Ingredienser | Mängd | ||
---|---|---|---|
Pale Ale Malt | 2,3 kg | ||
Vienna Malt | 2,3 kg | ||
Caramunich | 0,6 kg | ||
Kokningen:
Vört: 27 liter | Tid: 75 min |
---|
Humle | Mängd | IBU | Tillsätt: |
---|---|---|---|
Hallertauer Mittelfrüh 2,9% | 30 gram | 15 | 60 min |
Hallertauer Mittelfrüh 2,9% | 42 gram | 0 | 15 min |
Hallertauer Mittelfrüh 2,9% | 28 gram | 0 | 2 min |
Övrigt | |||
Pectolase /Protafloc | 1 frp | 15 min | |
Kylspiral | 15 min |
Övrigt:
Torrhumling med 14 gram Cascade 5,5% under jäsning.
Jäsningen:
Jäst: W-34/70, 2 påsar | Volym: 22 liter | Verkligt OG: 1051 |
---|
Rehydrerad. Tillsätts när vörten kylts till 15 grader.
Jäsning: 12℃ 1 vecka. | Lagring 4 veckor 3℃ |
---|
Torrhumling
Torrhumling med 14 gram Cascade 5,5% under 28 dagar. Fast vi kör nog bara 7 dagar.
Datum
Brygg 2014-11-01
Sekundär 2014-11-07
Flaska 2014-11-17
Färdig 2014-12-07
Kommentar:
- Bryggt på recept från SirbrewAlot. med justering för volymer och jäst. Men på Brooklyns Brewerys blogg kan man hitta recept också, som vi dock såg först efteråt:
- Daniel Mahon: Could you provide a recipe for a starting point to make Brooklyn Lager at home? I’d like to experiment around that perfection.
-Why would you ever want to mess with perfection? I call shenanigans, but will oblige. As per Mr. Oliver’s recipe in the recent December issue of Brew Your Own Magazine:
Grain
– 9.6 lbs American 2 row malt
– 14 ozs Munich malt
– 11 ozs 60 L Caramel malt
Hops
– 1 oz Willamette (75 min.)
– 0.33 oz Cascade and 0.45 oz Vanguard (35 min.)
– 0.5 oz each, Hallertau Mittlefruh, Cascade, and Saphir (2 min.)
– 0.75 oz Cascade and 1.5 oz Hallertau Mittlefruh are used post fermentation as a dry hop.We reccomend mashing in the grain to a starch conversion temperature of 156 or higher; This strategy will help to achieve the body and mouthfeel we aim for. Another important element is our 75-minute boil, which may lead to excess color and flavor development if you are working over a very strong, direct flame. After your wort has cooled to 55 degrees, you’re ready to pitch your favorite lager yeast! About 10 days prior to bottling or kegging, add the dry hops.
Smakutvärdering:
Ölen är mycket lik originalet i smaken, men eftersom vår inte alls har samma doft så känns det som den smakar helt annorlunda. Nära på exakt samma färg som originalet. Inför nästa försök skall vi ha betydligt längre torrhumling.