Extra Special Bitter

ESB, Extra Special Bitter är en variant av Engelsk Pale Ale.

En Extra Special Bitter är en moderat till bittert balanserad pale ale.Det skall finnas en tydlig maltsmak och en kraftfull bitterhet.
Färgen kan variera från hamlstrå-gul till kopparfärgad.
Ölen skall vara klar (då man använder sig av högflockulerande jäst) och skall inte ha någon skumkrona.

Malt:
Basen är brittisk pale ale malt, typ Maris Otter. Den ger en biscuit-aktig smak.
En äkta Brittisk Bitter skall ha ett litet inslag av caramel, vilket ges av crystal-malt.
Crystal malten kan antingen vara mörk (60+) och då får man en mörkare öl med mer caramel smak, toast och russintoner, medans en ljusare crystal malt ger en sötare smak.
Som riktlinje bör man ha ca 8-10% av Crystal malt (10°L – 150°L). Ju mörkare, ju mindre procent.
För att uppnå smakbalans bör man betänka följande:
Har man 10% 150°L Crystal malt får man alltför kraftfull smak för stilen, medans alltför ljus malt ger en alltför söt och platt smak för stilen.
Man kan också ha ytterligare någon sorts mörkrostad malt. Denna mängd skall då vara så liten att den inte sätter någon smak, utan enbart bidrar till en mörkare färg och större fyllighet. Ca 30-60 gram / 20 liter färdig öl.

Mäskschema
Enkel infusionsmäskning på 67°C i 60 min

Koktid: ca 60 min.

Humle:
Traditionellt engelsk humle som East Kent Golding, Fuggles mfl. Fokus på bittergiva vid 60 min.
Ölstilen skall inte vara alltför humlig, men kan vinna på en större giva vid 20 min som aromgiva.

Jäst:
White Labs WLP002 (English Ale)
Wyeast1968 (London ESB Ale)
Fermentis S-04
Jästemp:
18°C för ren, neutral smak
21°C för en mer fruktig smak.

Kolsyrenivån skall vara låg, ca 2 volymer.

Ölkaraktäristiska:

Vital Statistics: OG: 1.048 – 1.060
IBUs: 30 – 50 FG: 1.010 – 1.016
SRM: 6°L – 18°L ABV: 4.6 – 6.2%

Malt/Bitterhetskvot: 0,6 – 0,9  =IBU/OG

 

Exempelöl: Fullers ESB.

Annonser