Gentlemen’s Original Bitter

 Gentlemens Original Bitter

Gentlemen’s

Extra Special/Strong Bitter
(English Pale Ale)

20 litres
All Grain
BIAB
1,048~OG  →  1,012~FG  →  4,7%ABV 42 IBU 10,8°L SRM
Yeast
Fermentis – Safale S-04
 Safale S-04
Fermentis (Ale)
1 package            
Fermentables
4,3 kilograms
  Maris Otter
37ppg, 4°L
3,6 kilograms
83,7%
  Crystal 50L
33ppg, 50°L
0,45 kilograms
10,5%
  Biscuit
34ppg, 25°L
0,25 kilograms
5,8%
Hops
0,1 kilograms
  Goldings (Kent)
5%, leafs
0,1 kilograms
Miscellaneous
5 grams
  Wort Chiller
Other
  Irish moss
Fining
5 grams
Brew In A Bag
1 hour, 27,58 litres
Mash 20 litres 67℃
Strike 12 liters, 75℃
Boil
1 hour, 22,91 litres
  Goldings (Kent) hops
5%, leafs
60 grams
60 minutes (+0)
  Goldings (Kent) hops
5%, leafs
20 grams
15 minutes (+45)
  Wort Chiller 15 minutes (+45)
  Irish moss /Protafloc
Fining
5 grams
15 minutes (+45)
  Goldings (Kent) hops
5%, Leafs
20 grams
2 minutes (+58)
Ferment
8 days, single stage
  Start fermentation
2016-01-29
19°C
8 days (+0 days)
Notes
Vattenjustering:

20 l  mäskvatten
6 ml Mjölksyra
3 gram CaSo4
3 gram MgSo4
12 l  liter lakvatten
2 gram CaSo4
2 gram MgSo4

Mäsk temperatur ca 67 grader
Mash out 78 grader
Kok 60 min

Bittergivan skall vara stor och på 60 min. Arom kan läggas i ca 10 min från slutet.

Bitterness ratio 0,82, relativt hög, men typiskt för stilen.
Bra balans mellan malt och bitterhet.

Kolsyra, låg. 2 volymer.

Annonser