Hefeweissen

Hefeweissen eller Weissbier är ett sydtyskt veteöl där minst 50% av malten skall utgöras av vete. Den är tänkt som en sommaröl, även om den numera bryggs året om. Den bör drickas inom några månader från bryggning då den inte vinner på att lagras.

Allmänt om smaken på en Weissbier: Ölen kännetecknas av  en balanserad smak av vetemalt och antingen kryddnejlika (clove) eller banansmak. Dessa smaker styrs till mycket stor del av val av jäst och jästemperatur (ju högre temp, ju mer estrar= banansmaker) och mängd jäst; mer jäst = mer neutral, kryddnejlikesmak och mindre banansmak).
Humlen är normalt tysk ”Noble hops” som t.ex. Tettanger eller Hallertauer och humlearom/smaken skall vara låg till obefintlig. Här ligger alltså fokus på bittergivan, som också skall vara mycket låg till låg.
Munkänslan skall vara medium-light till måttlig men aldrig kraftfull.
Ölen kännetecknas också av sin tjocka, långvariga skumkrona.
Då öltypen skall vara disig bör ej klarningsmedel användas. Det finns dock en filtrerad variant kallad KristallWeisse.

Ölkaraktäristiska:

OG: 1,044-1,052
FG: 1,010 – 1,014
ABV: 4,3 – 5,6%
Bitterhet (IBU): 8-15
Färg (SRM): 2°L – 8°L

Malt/Bitterhetskvot: 0,15-0,34  =IBU/OG (exempel: 8/52 = 0,15)

Malt:
minst 50% vetemalt
30-50% pilsnermall
0-5% ljus dextrinmalt, t.ex. Melanoidmalt eller liknande

Mäskschema:

Veteöl kan har nytta av en ferulsyrarast, på 43°C (20 min) för att utveckla mer smak av kryddnejlika.
Därefter är det lämplig att mäska ca 40 min i ca 67°C.
Vid lakning bör man laka tills man har nått sin önskade volym och ett preboil-OG på ca 1,038

Koktid: 90 min rekommenderas för att undvika DMS.
Bitterhumle vid 60 min
Kyl till 17°C för pitchning.

Jäst:
Färskjäst: 1,7 rör, förkultur på 1,3 liter eller 1 torrjästpåse. Större mängd jäst/ förkultur tar bort banansmaken.
*Wyeast 3068 (Weihenstephan Weizen)  Ger mer smak av kryddnejlika.
*White Labs WLP300 (Hefeweizen Ale)  För mer banansmak.
*Danstar Munich Wheat torrjäst (neutral)

Jäses i 17°C i ca 1 vecka.
Kolsyrenivå: 2,5-3 Volymer

Exempelöl: Schneider Weisse: Kraftfull banansmak, Paulaner Weisse: Kryddnejlika.