India Pale Ale (English IPA)

Här följer receptet på vår India Pale Ale. Bryggt februari 2017.
Denna öl är som bäst ca 8 veckor efter bryggning och fullständigt ångar av fräsch humle. En helt fantastisk öl som slår det mesta på systembolagets hylla!

 

Ekbacken English IPA

English IPA

19,99 litres
All Grain
1,057~OG  →  1,010~FG  →  5,9%ABV 56 IBU 11,7°L SRM
Yeast
Fermentis – Safale US-05
  US-05 – Safale US-05
Fermentis (Ale)
Hydrated for 30 min before pitch
5 mlitres
Fermentables
5,6 kilograms
  Pilsner Malt
35ppg, 2°L
3 kilograms
53,6%
  Maris Otter
37ppg, 4°L
2 kilograms
35,7%
  Crystal 80L
33ppg, 80°L
0,4 kilograms
7,1%
  Chits Malt (Best)
36ppg, 2°L
0,2 kilograms
3,6%
Hops
0,12 kilograms
  Amarillo (for dry hopping)
9,3%, Pellet  (IBU = 0)
50 grams
  Green Bullet (for bittering)
13,3%, Pellet  (Gives IBU of 50)
35 grams
  Goldings (Kent) (aroma)
4,6%, Pellet (Gives IBU of 6)
25 grams
  Challenger (Flame out aroma)
6%, Pellet  (IBU = 0)
15 grams
Miscellaneous (mash water + sparge)
3 mlitres, 10 grams
  Wort Chiller
Other
  CaSo4
Water Agent
5 grams
  MM klar
Fining
5 grams
  Calcium Chloride
Water Agent
2 + 1 mlitres

Lactic Acid for mash +sparge for pH 5,2-5,4.
About 7 ml for our water in Ebbarp.

Mash
1 hour,  65°C
  Strike           66°C
 Mash Out  77°C
Boil
1 hour, 23,27 litres
  Green Bullet hops
13,3%, Pellet
35 grams
60 minutes (+0)
  Calcium Chloride
Water Agent
1 mlitre
60 minutes (+0)
  Goldings (Kent) hops
4,6%, Pellet
25 grams
15 minutes (+45)
  Wort Chiller 15 minutes (+45)
  MM klar
Fining
5 grams
15 minutes (+45)
  Challenger hops
6%, Pellet
Added after chilling started, <70*C ->20*C.
15 grams
0 minutes (+60)
Ferment
21 days, single stage (14 + 7 days)
  Start fermentation 17°C
14 days (+0 days)
  Amarillo hops
9,3%, PelletAdded as dryhopping (without any bag for last 7 days)
50 grams
7 days (+14 days)
Notes
 

Våra knep för att få till en riktigt bra IPA är följande:

  1. Vattenprofil  för att framhäva humle
  2.  Tillsätta flera olika humlesorter för bredare humlearom vid slutet , (East Kent Goldings vid 15 min  +Flame out Challenger).
  3. Få med så mycket aromoljor som möjligt genom tillämpning av ”Flame Out”. Det betyder att vi kyler ölen till under 70°C och sedan tillsätter sista mängden humle. I det här fallet Challenger. Den får ligga i fram tills vi kylt ölen till 20°C, vilket tar ca 20 min.
  4. Kyl tills vörten nått 20°C som är den temp som vi startar jäsningen på (pitchar). Några timmar senare flyttas jäshinken till förrådet för fortsatt jäsning. Där är det ca 17°C.
  5. Låter ölen jäsa svalt, 17°C i två veckor. Detta ger en ”clean” smak, utan fruktiga estrar.
  6. Låter ölen jäsa ut till 1010, för att bli riktigt torr, vilket krävs för att smakerna skall ”sitta rätt”. US-05 är här väldigt pålitlig.
  7. Tillsätter rejält med Amerikansk humle direkt i jäshinken som pellets och låter det ligga med i 7 dagar.
  8. Därefter omtappning till rent jäskärl för att tillsätta socker för kolsyrejäsning (2 volymer). Därefter flaskning.

I själva receptet har vi valt Marris Otter då den har en mjukare arom än vanlig Pale Ale. Sedan har vi med Chits Malt, som hjälper till att skapa kropp och stabiliserar skumkronan. Ölen har en fantastisk skumkrona som sitter fast på glaset läääänge. Doften är enorm. Ölen är upplevs inte som särskilt bitter, utan balanserad.

 

 

 

 

 

Annonser