Pilsner

På Pilsnerbryggeriet har vi av olika anledningar blivit rätt bra på att brygga Pilsner. Huvudsakligen Tjeckisk Pilsner.

För att brygga en god Pilsner är jästemperaturen viktig och därför har vi en kontrollerad jäskyl, styrd av en STC-1000+. Men man behöver faktiskt inte vara riktigt så noggrann med temperaturen för att få en god öl. Vi har även prövat att jäsa en öl ståendes på ett svalt betonggolv i ett förråd på hösten med lika fint resultat. Då var temperaturen runt 10-12 grader i golvet.
Vi tror däremot att det är något lättare att lyckas med en Pilsner som ”frijäser” om man använder sig av vanlig torrjäst t.ex. Saflager 34/70 (alltid 2 påsar för 19-20 liter färdig öl). Detta då den föredrar något varmare temperatur än flytande jäst.

För lite mer information om jästemperaturer, felsmaker mm  vid lageröl så har vi ett eget inlägg om detta. Vi har även faktasida om jäsprofiler som rekommenderas.

Som bas för våra Pilsnerrecept har vi den oerhört enkla Pilsner nr 1. Denna tenderar att jäsa ut något efter ca 6 månader och bli lite alkoholstark, så siktar man på en äkta Tjeckisk Pilsner med 10 eller 11 P så bör man minska maltmängden något. För att förbättra skumkronan har vi i vissa öl tillsatt upp till 5% vetemalt. För en rikare maltsmak har vi även lagt till lite Wiener eller Munchenmalt till några.

I framtiden planerar vi att brygga mer Tjeckisk lager, men då försöka utveckla mörk lager. De mörka Lageröl som vi särskilt vill efterlikna är dels U Fleku, som vi faktiskt har receptet på liksom Kozel Dark ”Velkopopovicky”, som vi ännu inte har något bra recept på, men som Bland annat Ashville Brewer verkar komma rätt nära. (Del två Ashwille Brewer här).

Hälsningar Magnus & Johan