Tmavé speciální pivo (U Flekú)

Här är Gordon Stongs Clone av den populära Tjeckiska ölen från U Flekú bryggeriet i Prag.
Vi har självklart varit där och druckit den och sedan åkt hem och bryggt denna kopia, som kan vara en av de bästa mörka ölen vi gjort.
Svårt att uttala sig om de smakar samma, eftersom det var ett halvår mellan bryggeribesök och egen bryggning, men god var den iaf och definitivt liknande, då denna öl har en väldigt egen karaktär (lite sötaktig). Receptet är alltså riktigt bra (som alltid när Mr Strong delar med sig av sina receptformuleringar).

 

Batch Size: 25 Liter  (6,5 gallon) (kokvolym 32 liter)
OG: 1.052
FG: 1.014
Efficiency: 70%
ABV: 5.1%
IBU: 28
SRM: 28

Ingredienser:

Maltnota:  25 liter sats  (vikt vid 19l sats)
Pilsnermalt Weyermann 2,9kg Mäskning  2,44 kg
Munchenmalt (light) Weyermann 1,8kg Mäskning  1,51 kg
Caramunich III Weyermann 900g Vorlauf  0,76 kg
Carafa III Special Weyermann 280g Vorlauf  0,24kg
Humle:
Saaz 3% Kottar 28g FVH  25 g
Saaz 3% Kottar 54g 60 min  50 g
Saaz 3% Kottar 28g 5 min  25 g
Bohemian Lager Yeast
2 veckor i 10°C  (12°C om man kör torrjäst)
13 veckors lagring 0°C
Koktid: 90 min
Mäsksteg:
(37°C) 10 min Golvmältad  Malt Endast, Annars hoppa över!
(53°C) 15 min Golvmältad  Malt Endast, Annars hoppa över!
63°C 30 min (15+15)  (ta ur och gör  dekoktion, 15 min)
73°C 30 min (15 +15)  (ta ur och gör  decoktion, 15 min)
77°C 20 min

 

Detta recept har några processprocedurer som man bör ha lite koll på:

Vattnet har vattenbehandlats med tillfört CaCl, 1 tsk i mäsken.

Forlauf:  Betyder att de mörka malterna tillsätts först när man börjar laka, då de ändå inte innehåller något socker som behöver enzymatisk påverkan för att lösas ut (mäskas i olika steg). Det räcker alltså att skölja med det varma vattnet för att sockret från dessa malter skall tillföras vörten. Tanken med att lägga i dem först vid denna tidpunkt är att man minskar antalet tanniner som därmed kan ge en bitter smak.

FVH: First Vort Hop: Innebär att man redan när man börjar laka lägger i humlen i sin gryta och har med den från 77°C tills hela koket är klart, dvs en rejält lång tid men samtidigt får humlen vara med om temperaturökningen upp till kok och tanken är att detta skall ge en ”mjukare” bitterhet än när man tillför humlen direkt i kokade vört.

Decoktion:

15 minuter in i mäsksteget är det dags att genomföra dekoktion:
Då tar man ur ca 2kg av malten (t.ex.med en rostfri sil) samt lite vätska (så det blir som en tjock havregrynsgröt) och kokar upp detta under konstant omrörning på spisen, låter det småputtra i  15 min och sedan lägger tillbaka denna kokande gröten i den kvarvarande mäsken i bryggverket (som då stått i ca 15 min till).
Då höjs temperaturen förhoppningsvis till nästa mäsksteg  (73°C) av ”gröten”. Brukar inte räcka för att höja temperaturen hela vägen upp, men några grader gör det!.
Sedan upprepar processen  igen 15 minuter in i det nya mäsksteget (tar ur 2 kg och kokar i 15 min, och återför till huvudmäsken när ). Avslutar med 20 min Mash Out. Tanken med denna dekoktion är att få igång Maillardreaktionerna, dvs malten karamelliseras och blir mörkare och bidrar med lite smörkola-smak.

Några kommentarer till receptet efter vår bryggning:
Vi körde detta recept på våra standardvolymer (mäska in i 20 liter, laka med ytterligare 12-14 liter och starta koket med ca 27-28 liter och avsluta med ca 21 liter i jäshinken och slutligen få ut ca 19 liter på Corneliusfat. Dessa siffror står längst till höger.

Vidare så avrundade vi humlenotan till 25, 50 & 25 gram. Funkade fint med beskan, så humlen kan man vara lite mer liberal med.

Vi har också prövat att köra på standardvolym men med urspungliga mängden malt mm. Vi fick ett OG på 10.68 och fick späda rejält för att få fram en lagom stark öl. Så vi föreslår att man använder 19l sats mängden om man brygger normal volym för Corneliusfat.

 

Vi tyckte att den smakade som bäst runt 4 månader efter bryggdatum.

 

 

Ingången till Bryggpuben U Flekú i Prag.

 

 

 

Annonser