Tmavy Lezak (Mörk Tjeckisk Lager)

Tmavy Lezak
OG 1.043 FG 1.012   28 IBU

Vatten: Mjukt, pH 5,5.

Malt: 
2, 25 kg Best Heidelberg malt
1,36 kg Munich malt (dark)
225 gram Carafa Spezial II
150 gram Cara-Munich III
113 gram Cara-Aroma (135 Lovibond dark crystal)
= 4,1 kg totalt.

 

Dekoktionsmäskning av typ Kesselmasiche
(se även Shut up about Barclay Perkins om metoden).
(baserat på 3,13 liter / kg malt = 12,8 liter vatten).
Mäska in vid 50°C.
Öka till 56°C. Håll 10 min.
Öka till 64°C. Håll 20 min.
Öka till 69°C. Håll 15 min.

 

Dränera malten fullständigt. (spara vörten till senare).
Tillsätt 3,6 liter vatten till malten och koka hela gröten (vatten + malt) i 15 minuter.
Återför vörten från första mäskningen (temp skall nu  bli /vara 74°C i maltbädden).
Håll 74°C i 15 minuter.
Därefter laka med vatten värmt till 74°C för att få slutvolym 27 liter.
Alternativt: Infusionsmäskning 60 min i 67°C. Men då förlorar man lite av karamellsmaken som man får med dekoktionsmetoden och som ger ölen sin karaktär.
Kok:
Tid: 90 min. (27 liter vid start)

 

Humlegivor:
10 gram Sterling (7.6% AA) vid kok (90 min)
10 gram Sterling (7.6% AA) vid 60 min
10 gram Sterling (7.6 % AA) vid 0 min.

 

Jäsning:
Jäst:  Budvar lager yeast, uppodlat, ex. Wyeast 2000 Budvar Yeast motsvarande ca 2 rör.

Pitch @ 9°C
9°C i 48h
10°C i 72h
13°C i 168h
18°C i 48h
Därefter kallkrash 1°C över 168h.
Gelatin vid 10°C.
Lagra 4 veckor kallt. 12°C

Annonser