Om oss

Bloggen är Bröderna Juvéns bryggdagbok på nätet. Här kommer vi skriva om vår gemensamma hobby, att brygga öl.

Johan, Magnus & Tobias.

Johan, Magnus & Tobias.

Äldst av bröderna är Magnus. Han bor i Bankeryd och brygger helst pale ale eller amerikansk lager.

Tobias är mellanbrorsan, som föredrar ljus lager. Och att dricka ölen, inte bara brygga den!

Johan är yngst och därmed den som får samla tomflaskor, diska dessa, köpa in utrustning och lagerhålla producerad öl. Skitgörat helt enkelt. Det är också hemma hos honom som bryggningen huvudsakligen går till. I gengäld får han att få goda råd från sina äldre bröder när han brygger sig en IPA. Ibland får han också beröm för den.

Det hela började med att vår mamma tyckte att vi skulle gå en ölkurs. Så det gjorde vi en söndag, i Njutningsfrämjandets regi. Sedan dess behöver mamman inte bekymra sig för att inte bli bjuden på hembryggd öl vid sina besök hos sönerna.

Annonser

4 comments

    1. Hej,
      Kallkrash med gelatin vid 10°C (och sänkning till 1°C med någon grads sänkning per dygn) kan man göra. Det beror på.
      Brukar inte kallkrasha om vi kolsyrejäser på flaska, men har prövat och tillräckligt med jäst finns kvar för att kolsyra skall utvecklas.
      Jästemp under kolsyrning brukar vara några dagar med flaskorna i rumstempteratur. Funkar bra. Full kolsyra brukar vara utvecklad på knappt en vecka.
      Eftersom lagerölen oftast ställs i svalt (10°C) källarutrymme i ca 2 månader brukar ölen både mogna ut smakmässigt och klarna betydligt innan det är dax att dricka den, vilket gör att kallkrash inte känns helt nödvändigt om man tålamod att vänta ut lagringstiden.

      Gilla

  1. Hej! Jag är nybörjare på detta och läste om er pilsner nr1.
    Hoppas ni vill svara på mina frågor. Det står mängd 38 liter vatten innebär det att man kokar mäsken på 38liter och det ger 27 liter vört?
    När malten ska i ska det då vara 72 grader och sen sjunka till 63 under 60min?
    Efter detta öka till 68 och så vidare….
    Jörgen Hellsten

    Gilla

    1. Hej inmäskningsvolymen är 22l sedan har vi lakat med 16l för att landa på 38l och efter kok sluta på 27 l färdigt öl. När det gäller temperaturen beror det på vilken utrustning du använder men målet är att du skall hålla den angiva temperaturen i angiven tid.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s