Sous Vide

Om man har ett bryggverk med pump, så att man kan cirkulera vattnet och därmed uppnå en mycket jämn och exakt temperatur så fungerar det utmärkt att även laga mat i bryggverket. Principen kallas Sous Vide och är hemligheten bakom den där supersaftiga perfekt stekta köttbiten som man får på finrestaurangen.

Principen bygger på att man i en plastpåse (helst vacuumförpackat) ”kokar” köttet till perfekt tillagningstemperatur. T.ex. så vill man kanske för en medium oxfilé temperatur X. Då gör man så att man vakumförpackar och köttskivan och låter den ligga i temperatur X i Y antal minuter. Därefter steker eller grillar man snabbt till en yta i en het stekpanna.

Volá och hustrun blir överlycklig över att all den där skrymmande ölutrustningen som stundtals ockuperar ”hennes” tvättstuga också kan ge matupplevelser i samma klass som lyxrestaurang.

Så, nästa gång du vill ta upp en ny investering i bryggeriet på familjerådet, börja då först med att servera en perfekt middag Sous Vide, så har du ökat dina chanser!